ESVet


Sládkovičova 2, Galanta

+421 905 502 532
veterina.esvet@gmail.com
Po-Pi 9.00-12.00 14.00-18.00
Sob. 9.00-12.00


Prečo je sterilizácia mačiek správna voľba

18.09.2015 11:53

„Narodili sa nám mačiatka. Nevieme čo s nimi, poradte mi. Zabiť ich nemám srdce. Nečakali sme to.“ Tieto vety nás sprevádzajú našim každedenným vererinárnym životom …....tak teda radíme a vysvetľujeme !

Najprv si objasnime jednotlivé pojmy :

Kastrácia-robí sa u kocúrov, znamená chirurgické odstránenie semenníkov a prísemenníkov

Sterilizácia- robí sa u mačiek, pod týmto pojmom rozumieme chirurgické odstránenie samičích pohlavných orgánov(vaječníkov a maternice). Ak sa odstraňujú len vaječníky, hovoríme o ovariektomii (mačka nemá ruju), ak odstránime len maternicu, hovoríme o hysterektomii (mačka má ruju ale neostane gravidná). Ak sa odstraňujú vaječníky s maternicou hovoríme o ovariohysterektomii (nemá ruju a predídeme prípadným chorobám na maternici)

Všetky horeuvedené úkony sa robia v narkóze.Zákrok trvá približne 45 minút . Zotavenie zvierat je spravidla rýchle a bez problémov. Ideálny vek na vykonanie zákroku je predmetom diskusií. My preferujeme u mačiek vykonať sterilizáciu tesne pred prvou alebo po prvej ruji. Ideálne v zimnom období, keď je pohlavná aktivita prirodzene najnižšia. U kocúrov odporúčame kastráciu od 5-6. mesiaca veku.

Vráťme sa však k téme prečo vlastne tieto zákroky podstúpiť.

Vo voľnej prírode majú všetky zvieratá svojich predátorov a tým je zabezpečená aj ich rovnováha. My však už nežijeme vo voľnej prírode a v našich umelo vytvorených prostrediach sú podmienky na život a zdravotné požiadavky úplne iné . Mačky sme si sice domestifikovali , ale spôsob ich života, ich neombmedzuje len na život s nami vo dvore . Pri svojich každodenných potulkách navštevuju velké teoritoria , stretávajúc ďalsie mačky a zabezpečujúc si svoj vlastný mačací socialny život . Tento pre mačky typicky život nám sťažuje ,mať ich rozmnožovanie pod kontrolou . Akonáhle ich necháme nekontrolovane sa rozmnožovať , prirodzene pribúda ich počet (1 mačka môže mať ročne aj 10-12 mláďat ) a samozrejme aj počet nechcených zvierat .Z niektorých sa potom stávajú túľavé zvieratá (nočkované , neodčervené , možu byť zdrojom infekčných chorôb) a kolobeh začína odznova . Sterilizácia a kastrácia je preto v 21. storočí bežný, trvalý  a najhumánnejší spôsob zabránenia nechceného rozmnožovania mačiek a udržania ich počtu pod kontrolou. Je jedno či žijú pri dome, v dome, alebo sa jedná o túľavé mačky bez domova.

Hormonálne prípravky na potlačenie ruje sú len dočasným a zo zdravotného hľadiska aj rizikovým riešením ( časté komplikácie s cukrovkou a zápalom maternice).

Musíme pripomenúť aj fakt , že steilizáciou a kastráciou sa typicke lovecké pudy nestrácajú. Vaša mačka zostane vášnivým lovcom, bude chrániť svoje územie a loviť tam nadalej a pomože pri kontrole hlodavcov pri dome .

Kastráciou sa stráca aj značkovanie teritória a silný zápach moču u kocúrov , ktoré je nežiadúce najmä u bytových mačiek.

Slovo na záver : Sterilizácia a kastrácia môže so sebou niesť aj riziko nadmerného priberania (pri obmedzenom pohybe ) a častejších zápalov močového mechúra. No napriek týmto negatívam (všetky sú riešiteľné ) , sterilizácia a kastrácia mačiek sú jedinou trvalou a  humánnou cestou, ktorá môže viesť ku kontrole populácie mačiek v mestách a dedinách.

 

ESVet team

Foto Zdroj:internet